Мирис кише на Балкану, 9-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Породица се током седам дана жалости за мајком, присећа свих заједничких тренутака. Седмог дана жалости, нова генерација Саломових окупља се на Естерином гробу и заветује да ће се и у будућности узајамно помагати. Марко је запросио Бланки, али пошто се његова породица противи њиховом браку, Бланки на скромно црквено венчање не позива ни своју фамилију. Медени месец проводе у Дубровнику. Долази и 27. март 1941. године и у Београду почињу протести против уласка Србије у Тројни пакт. Марко о томе сазнаје од Рики са којом је разговарао телефоном и одмах се са Бланки враћа у Сарајево. Недуго затим, вече пред бомбардовање Београда, Рики шета са Драгуом и говори му да је забринута због ситуације у земљи. У рану зору 6. априла, почиње ваздушни напад немачке авијације. Душан долази по Рики и изводи је из салона. Кад је бомбардовање престало, Душан изводи Рики из склоништа и шаље је пут Сарајева. Пут није био лак, али Рики успева да стигне. У међувремену, Бука се веома разболела. Леон и Коки је негују, а сестре помажу колико могу. Шкоро поново мора у војску и очајна Нина прати га на воз. Марко долази до информација да је на помолу бомбардовање Сарајева те заједно са Бланки, Рики и Нином полази у викендицу на Илиџи. Бука остаје у Сарајеву са синовима, јер је преслаба за пут. На пола пута Маркова кола пресреће разбијена војска. Марка одводе након што су у колима пронашли револвер у којем недостаје метак, а један војник у шуми је убијен.

У главним улогама Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Тамара Драгичевић, Синиша Убовић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Јелисавета Саблић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.

Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић

Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн".

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се