Ајнштајнови снови, ТВ театар

Представа "Ајнштајнови снови" према роману америчког физичара и писца Алена Лајтмена, у режији Слободана Унковског, изводи се на на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.

Унковски је сместио радњу у имагинарно путовање Алберта Ајнштајна из Европе у Америку, бежећи од нацизма 1933. године. У стварности, радња се догађа у Берну где је Ајнштајн у младости радио на испитивању патента током месеци који су претходили заокружењу његове теорије релативитета 1905. године.

Ајнштајн ноћу сања о времену и у сваком од његових снова становници Берна баве се својим свакодневним пословима, али су ипак принуђени да пристану на неке измене у начину функционисања времена. Истражујући своје успомене на овом замишљеном бродском путовању Ајштајн води кроз многе светове: онај у ком људи живе вечно и онај у ком немају памћење, свет у ком нема времена, онај у ком је оно кружно савијено и онај у ком је лепљиво, свет у ком људи живе само један дан, свет у ком време има три димензије и онај у ком тече уназад, свет безбројних копија, свет у ком је време видљиво и онај у којем је стало...
Узбудљиву, маштовиту и забавну књигу астрофизичара и писца Алена Лајтмена, редитељ Слободан Унковски претворио је у позоришну фантазију која игром, музиком, светлошћу, плесом и бојама трага за одговором на велико питање: шта је то време? - али и за много чим другим.

У представи играју: Драган Мићановић, Радован Вујовић, Анита Манчић, Бранко Цвејић, Наташа Тапушковић, Бранка Петрић, Марија Вицковић, Милена Живановић, Вучић Перовић, Марко Грабеж, Милица Гојковић, Филип Ђурић и Јоаким Тасић.
Уреднице емисије "ТВ Театар" - Ранка Јакшић и Тамара Барачков
Редитељка емисије "ТВ Театар" - Ивана Стивенс