Други век – Ева Рас

Ева Рас спада у сасвим посебне појаве нашег филма. Својом аутентичношћу, путеношћу и провокативном самоувереношћу обележила је наш црни талас и преко њега ушла у домаће али и иностране антологије и историје седме уметности.

Као дебитанткиња, храбро је стала уз популарну Бебу Лончар у филму "Земљаци", а касније је била партнерка Оливери Вучо, Бати Стојковићу и Неди Спасојевић у филму "Има љубави, нема љубави". Црна мачка на њеној задњици у "Љубавном случају или трагедији службенице ПТТ" њен је заштитни знак, али то су и улоге и у првом филму Душана Макавејева "Човек није тица", као и у делима Живка Николића, Александра Петровића, а нарочито Кароља Вичека, код кога је најчешће била главна глумица и с којим је писала сценарио за филм "Залазак сунца".

И поред тога што је обележила једну целу филмску епоху, Ева Рас никада није била миљеница жирија нити довољно атрактивна за насловне стране. До своје тридесете године она је направила најбоље филмске улоге. Током седамдесетих, њена каријера у Југославији бива заустављена и никад се није повратила у пређашњем обиму и сјају без обзира на то што се памте њене епизоде код Кустурице и Драгојевића, као и упечатљива драмска улога у "Граници" Зорана Маширевића.
У интервјуу који је направљен прошлог лета за емисију "Други век", Ева Рас је коментарисала најзначајније тренутке и људе из свог филмског живота, говорила о томе колико је важно веровати у себе, како је положила пријемни на Академији а да није знала српски, као и зашто га никад није научила до акцента. Са посебном емоцијом Ева Рас је описивала искуства са снимања "Љубавног случаја".
У тешкој размени удараца са животом, она још стоји чврсто на својој страни ветра и не одустаје од себе.

Уредник и аутор емисије: Небојша Поповић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се