Слободан Стојановић: Више од игре

Сам наслов овог портрета Слободана Стојановића, човека сасвим необичног сензибилитета и необичне људске топлине, инспирисан је насловом једне од најквалитетнијих ТВ серија свих времена наше куће, серијом "Више од игре", коју гледаоци воле и памте.

Уредница Драгана Бошковић, сценариста Владимир Арсић и редитељка, Андреа Ада Лазић, су овај портрет колеге, пријатеља и познатог писца замислили као мозаик склопљен од сећања Стојановићевих савременика и сарадника на њега, уз мноштво инсерата из његовог рада, у области прозног и драмског писања. 

"Јесте, добио сам ове године две угледне и за поштовање награде - Стеријину за позориште и Фестивала сценарија у Врњачкој Бањи за филм. Требало би због тога да сам ведар и добро расположен, али то никако да почне. Кроз мене струји неко време, нека упорна невеселост, чини ми се да видим како старим, па и по томе што ме стижу, и опомињу, награде. Лакше их добијају стари, него млади (Има, знаш, код Домановића, у "Страдији", једна опака шала на тему зашто се у Србији Страдији све дају ордени." Један старац је добио орден, јер је остарио, а није умро.")

Овако је Слободан Стојановић писао, својом руком, Мићи Илићу, старом другу, за лист "Реч народа".

О Стојановићевом значајном позоришном делу сведочиће Дејан Мијач, Милена Дравић, Драган Николић, а о раду на филму подсетиће нас Милош Радивојевић. О прозаисти Слободану Стојановићу, говориће Вук Крњевић и Раша Попов. Драгоцено сведочанство о брату, о коме је написао и књигу, "Слободан Стојановић, њим самим", пренеће нам Градимир Стојановић, а њега ћемо видети у амбијенту града Пожаревца, који је Слободан Стојановић волео и у потпуности му припадао.

Посебан значај портрету Слободана Стојановића "Више од игре" даје чинејница да је емисију монтирао његов син, Милош Стојановић, један од најталентованијих и најдрагоценијих мајстора монтаже кога РТС има. Милош је и најпоузданији сарадник за ову екипу.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара