Други век – Маја Милош

Међу наше најуспешније филмске дебитанте спада свакако Маја Милош чији је филм „Клип" изазвао веома бурне реакције и код нас и у свету.

За филм се чуло после победе на фестивалу у Ротердаму који се сматра најзначајнјим светским фестивалом који промовише независне, иновативне и експерименталне филмове. После тога уследило је дуго путовање „Клипа" по фестивалима са којих се често враћао с наградама. На домаћем терену, „Клип" су одлично примили критика и фестивалски жирији (победа на Синема ситију у Новом Саду и на фестивалу филмске режије у Лесковцу) док је код биоскопских гледалаца изазвао веома бурне и опречне реакције и веома тешке квалификације.

Јунаци „Клипа" су средњошколци одрасли на узорима прокламованим деведесетих година , млади који свет гледају кроз камеру мобилног телефона, неспремни да покажу оно најбоље што имају, јер им је опште стање наметнуло очекивања друге врсте.

У суштини „Клип" је опора љубавно-социјална прича којом је Маја Милош као сценариста и редитељ, без трунке компромиса показала ствари онаквима какве јесу и управо таквим приступом открила велику нежност и рањивост својих јунака и неспособност њиховог окружења, породичног и друштвеног, да их отвори и пригрли. У том смислу она у нашој кинематографији има улогу домаћег Лерија Кларка („Деца", „Силеџија", „Један дан у рају") који је својевремено згражавао свет отвореним приказивањем проблема младих у савременом западном друштву, да би данас имао статус класика. А у међувремену сви смо постали запад или се бар јако трудимо.

У емисији „Други век" Маја Милош прича о реакцијама које је „Клип" изазвао на различитим странама света и у региону и даје занимљива тумачења тих реакција. Она говори зашто је важно да се, баш због опречних реакција на филм, о „Клипу" што више дискутује. Такође, реагује на забрану да се „Клип" приказује у руским биоскопима мада је приказан на фестивалу у Москви.
Посебан део емисије посвећен је односу генерација у српском филму.

Уредник и аутор је Небојша Поповић,

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара