Заборављени умови Србије – Јован Радонић

Под насловом "Историја људи и судбина", епизода серијала "Заборављени умови Србије" подсећа на живот и дело Јована Радонића (1873-1956), историчара, професора, дипломате, покретача критичке историје на овим просторима.

Јован Радонић је деценијама стрпљиво радио из љубави и жеље да прошлост сачува од заборава, а после свега, осим у ускостручним круговима, и сам је заборављен. Био је настављач и ученик великог чешког историчара Константина Јиречека, као и великог домаћег ауторитета у области историографије, Илариона Руварца. Као нико пре њега, Радонић је понајвише допринео да се перцепција националне историје почне сагледавати у духу научне истине, која би била лишена дневног и неодговорног митологизирања и нагомиланих предрасуда. 
У овој епизоди Заборављених умова, лик овог научника неће бити само представа човека који се бави историјом, већ некога ко сам учествује у стварању и сведочанству преломних историјских токова. Окосницу брзих промена у једној епохи симболише манастир Гргетег, који је пре рата представљао својеврсну оазу не само духовности него и науке; који је, затим, брутално похарао и спалио НДХ, да би нешто касније доживео и искушења новог, социјалистичког периода. У тај и такав манастир враћа се сад већ остарели Радонић, осећајући да је историја нешто много више од слова на папиру.
Сценарио: Маша Филиповић
Режија: Петар Станојловић
Улоге: Дамјан Кецојевић, Стеван Гардиновачки, Миодраг Крстовић, Иван Јагодић
Производња: РТС 2007.

број коментара 0 Пошаљи коментар