Чуда Северне Европе: Норвешка

Нордијска пространства и њихова нетакнута дивљина одувек су распиривали машту и стварали бесмртне приче. Дивљим севером доминирају природне силе и елементи који диктирају начин живота и однос локалног становништва према поднебљу у ком живи и инспиришу њихову културу. Пет филмова описују пет легендарних територија које се простиру на површини четири земље (Шведска, Норвешка, Финска и Исланд), сликају из ваздуха портрет врха северне Европе у високoj резолуцији и сусрећу се са онима који га називају својим домом.

Чуда Северне Европе: Норвешка Чуда Северне Европе: Норвешка
У овом документарном серијалу откривамо народ Сами из Лапоније, тајгу, кулинарску традицију Шведске, дрвену архитектуру Норвешке и фауну Финске... Пролазимо кроз огромне дивљине и откривамо задивљујуће дивље животиње, као и традиције које се преносе генерацијама инспиришући мушкарце и жене, незаустављиве у жељи да заштите своју драгоцену природну околину.

На северозападу европског континента, Норвешка се простире на преко 1.700 километара, а планине и фјордови су својствени за њену јужну територију... Ове дубоке обалне долине биле су потопљене у морске воде када се поларна капа повукла пре мање од десет хиљада година. Скоро у потпуности покривена скандинавским Алпима, Норвешка заиста дугује неравни терен своје топографије глацијацијама које су је редовно погађале и снажно еродирале, током два и по милиона година... Норвешки пејзажи још увек носе трагове ове тешке геолошке историје, посебно на западу: праисторијски глечери, попут Фолгефона; безброј планинских језера са кристално чистом водом; Алпске долине исклесане у корита и прекривене запањујућим врховима...

 

Реприза , 04. децембар у 05:30 и 13:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво