Принцеза Ана Јакшић: Историјска улога женских потомака Стефана и Дмитра Јакшића

После прве епизоде Племићка породица Јакшић, о пореклу Ане Јакшић, о Јакшићима, познатој племићкој породици из времена српске деспотовине, а потом и припадницима угарског племства, наставља се прича о путу Ане Јакшић до руског двора.

Принцеза Ана Јакшић: Историјска улога женских потомака Стефана и Дмитра Јакшића Принцеза Ана Јакшић: Историјска улога женских потомака Стефана и Дмитра Јакшића

Друга епизода посвећена је историјској улози женских потомака Стефана и Дмитра Јакшића. Невесте из племићке породице Јакшића одлазиле су у угледне властелинске и владарске куће. Тако су Јакшићи били повезани с најзначајнијим српским породицама свога времена: Бранковићима, Белмужевићима, Косачама.
Ородивши се са кнежевима Молдавије и Литве, а касније и Влашке, почели су да улазе и у владарске куће источне и северне Европе. Удајом кћери и унуке Стефана Јакшића за угледне српске, мађарске, хрватске, руске племиће, успостављене су родбинске везе које су снажно ојачале позицију породице Јакшић. Удаја у руски владарски дом била је најзначајнија. Ана, кћи Стефана Јакшића, удала се за литванског кнеза Василија Љвовича Глинског. Из тог брака рођена је Јелена Глинска, мајка Ивана IV Васиљевича, будућег цара целе Русије, Ивана Грозног.
У овој епизоди говориће историчари др Александар Крстић, проф. др Снежана Божанић, проф. др Борис Стојковски и румунски историчари др Ливија и др Адријан Мађина, историчарке из Румунског националног архива у Клужу др Ливија Ардељан и др Агнеш Флора.
У улози Ане Јакшић -глумица Миомира Драгићевић
Аутор, уредник, сценариста: Ранка Јакшић

 

Реприза , 10. октобра у 07:25 и 15:25 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво