Време нетрпељивих: Сан авангарде о лепом, 2-8

Сан авангарде о лепом социјализму Културно-образовни програм и Редакција за културу и уметност, од 9. децембра, после више од три деценије, сваке недеље репризираће по једну епизоду из серијала Време нетрпељивих. Повод за емитовање је недавна смрт историчара Андреја Митровића, аутора овог серијала снимљеног према његовој истоименој књизи.

Књига Време нетрпељивих је политичка историја великих држава Европе од 1919. до 1939. године, док је телевизијски серијал посвећен уметничким кретањима у историји уметности између два светска рата. Велика битка раздобља, битка између слободе човека и владања човеком, вођена је преко уметности и поводом уметности, без обзира на то да ли су сликари, вајари и књижевници хтели да политички буду на нечијој страни. У овој револуцији предњачиле су ликовне уметности. Прекретница је у првим деценијама 20. века, 1905-1910, између Јесењег салона фовиста и првог апстрактног платна Василија Кандинског. Ликовне уметности ишле су новим стазама када је избио Први светски рат, а нови приступ већ су усвојили многи уметници и створили значајна сликарска и скулпторска дела. Ту су били: Василиј Кандински, Пабло Пикасо, Паул Кле, Марк Шагал, Анри Матис, Едгар Дега, Жорж Брак, Франц Мари, Аугуст Маке и многи други.
Прва епизода која је на програму вечерас и која носи наслов Побуна у ликовним уметностима, увод је у причу Андреја Митровића о томе како се одиграла права револуција у ликовним уметностима између два светска рата.Серијал Време нетрпељивих, снимила је Телевизија Београд 1979-1980, а посвећен је редитељу Тибору Молдвају.
Аутор текста и водитељ је Андреј Митровић, а уредник Зора Кораћ.

Реприза , 29. август у 04:25 и 12:15 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво