Јохан Јохансон: ИБМ 1401

Јохансон је композитор са занимљивим идејама када је реч о технологији и музици. ИБМ 1401 – Приручник за кориснике, долази са убедљивом позадинском причом.


Јохансонов отац је радио у ИБМ-у као инжењер за одржавање система за обраду података 1401, раног и популарног пословног рачунара који је стигао на Исланд 1964. У то време, одржавање рачунара у функцији укључивало је знање о машинама исто колико и о електроници; требало је да разумете како функционишу куглични лежајеви и да знате где да сипате моторно уље. Његов отац је такође био музичар, и он је смислио начин да програмира меморију машине, тако да је емитовала електромагнетне таласе по обрасцу који је могао да ухвати радио-пријемник.

ИБМ 1401 је повучен из употребе 1971. године, а његов отац му је приредио опроштајну церемонију која је укључивала свирање неких од ауторских кратких мелодија, које су снимљене. Јохансон је пронашао траке и почео да пише неку врсту елегије за 1401, користећи дела свог оца као полазну тачку. Настало је плесно дело у сарадњи са кореографкињом Ерном Омарсдотир.

 

Реприза , 22.август у 01:36 и 09:36 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара