Читај ми!

Влада и Бајка - Ходач по жици

Музичка редакција РТС представља документарну емисију о музичарима Влади и Бајки поводом објављивања њиховог новог албума „Ходач по жици“ у издању ПГП-РТС. Дуо Влада и Бајка уједно и слави педесет година заједничког уметничког рада.

    Влада и Бајка  -  Ходач по жици Влада и Бајка - Ходач по жици

 

Влада и Бајка ,односно Владимир Марковић и Драгутин Балабан , обележили су нашу музичку сцену као пионири и доајени акустичарске музике 70-тих година. Њих двојица ће у емисији својим причама код гледалаца пробудити носталгију за тим романтичним временима. Испричаће нам како је изгледала тада југословенска акустичарска сцена и како је некада било тешко снимити плочу. Влада и Bајка говоре и о свом одласку на турнеју по Америци са хором „Бранко Крсмановић" и како су у америчким клубовима смело наступали као дует певајући песме Сајмона и Гарфанкла.Говориће о својим наступима на фестивалима ,али и пред Титом и на матурским вечерима у хотелу „Југославија" уз познате певаче тог времена - Габи, Арсен,Ђорђе, Мики...
Иако немају континуирану музичку каријеру, дуго раде на песмама које свима доносе расположење а уједно подижу колектину свест о бољем сутра.Објављују албум "Ја нисам ја" 1994. године и бране концертом Београд од шунда, кича и неукуса у "Сава Центру", како кажу Влада и Бајка у емисији. Као чувари духа града Влада и Бајка уз „ Седам Величанствених" стварају незваничну химну " Београд". Ово су само неке од прича из емисије о Влади и Бајки.
Свакако ће поклонике њихове музике обрадовати нов албум,"Ходач по жици", недавно објављен после дужег музичког тиховања.Потврдиће они у емисији да су остали доследни својој музици а да су сада открили више себе и своја најтананија осећања, да су све песме не само искрене, него и истините ,сакупљане двадесетак година и писане на основу личног искуства или искустава блиских људи.
О сарадњи са Владом и Бајком на новом албуму говориће у емисији Васил Хаџиманов, Дуда Безуха, Зоран Радетић, Жика Јелић, Владимир Граић,Стево Мандић, Немања Богуновић,Љиљана Драгутиновић. Неки од љубитеља музике Владе и Бајке данас живе у иностранству и још увек слушају или певају песму „Облак", што ћемо видети са њихових послатих снимака преко мобилних телефона. У садржај емисије укључене су и личне приче ово двоје музичара, тако да ће се појавити и чланови њихових породица.
Душан Ковачевић, који тaкође гостује у истоименој емисији „Ходач по жици", за Владу и Бајку каже: „ Они су обележили једну епоху, припадају духу урбаног миљеа Београда и заједно са својим пријатељима чине дух Београда. А што се тиче њихове музике, она је за мене једна врста мелема и за душу и за уши."
„Овим албумом „Ходач по жици" заокружује се педесетогодишње стваралаштво Владе и Бајке. Нека и ова емисија буде допринос томе",каже аутор и уредник емисије Ранка Јакшић.

Аутор и уредник емисије Ранка Јакшић
Редитељ Ивана Стивенс
Директор фотографије Бојан Ракић
Монтажер Бојан Филиповић

 Реприза , 27. фебруар у 00:50 и 08:50

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво