Читај ми!

Фотодокументи-портфолио: Катарина Радовић

Четврта епизода нове сезоне серијала Фотодокументи_портфолио, коју је продуцира Независни филмски центар Филмарт из Пожеге уз подршку Министарства културе и информисања РС, бави се фотографском праксом уметнице Катарине Радовић.

Катрина Радовић је студирала је историју уметности на Универзитету у Сасексу у Великој Британији, а такође је дипломирала 2006. године у класи Проф. Милана Алексића на катедри за фотографију на Академији уметности БК у Београду. Као слободна уметница и чланица УЛУПУДС-а имала је преко двадесет самосталних изложби, и учествовала је на бројним групним изложбама и фестивалима у Србији, Хрватској, Словенији, Мађарској, Аустрији, Чешкој, Литванији, Шпанији, Холандији, Француској, Малти, Египту, Сенегалу, Јапану, САД и Израелу. Добитница је бројних стипендија у иностранству - KulturKontakt Аустрија, Европска културна фондација (ECF), Spazju Kreattiv Малта, Међународна летња академија уметности у Салцбургу.

Пише о фотографији, бави се превођењем стручних текстова и књига о фотографији и савременој уметности. Приредила је до сада и три кустоске групне изложбе фотографија ван Србије. Објавила је своју прву фото монографију Док нас смрт не растави, 2011. године у Београду, под покровитељством Европске културне фондације, а Афрички музеј у Београду објавио је публикацију о њеној изложби Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим, 2016. године.

Радови јој се налазе се у бројним музејским и јавним колекцијама у земљи и иностранству - Теленор колекција, Музеј града Београда, Музеј за умјетност и обрт Загреб, Музеју афричке уметности у Београду, Imago Mundi BENNETON у Италији и другим мањим збиркама и архивима.

У улози фотографа, креће се кроз различите фотографске теме и праксе, испитујући везе између стварног света и друштвено-културно условљених визија стварности. Директно или индиректно, човек је њен главни јунак. Њен фотографски рад, било документаран или унапред режиран, чисто фотографски или блиско повезан са писаном речју, састоји се од истраживања појмова идентитета, презентације, људских специфичности и различитости, међуљудских односа и комуникације. Често прожет елементима театра, ироније и хумора, њен свет је једна богата визуелна збирка малих, а заправо огромних људских прича, најчешће о невидљивом и наизглед баналном, о неухваћеном, некадрираном и неизреченом... Реч је о једном константном погледу искоса.

Ауторка емисије: Слађана Петровић Варагић
Сниматељи: Милица Ђорђевић, Сретен Вуковић
Монтажа: Сретен Вуковић
Продукција: Филмарт 2021.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво