Студио 6: Каја Дрaкслер и Сузана Сантош Силва

У свету данашњег џеза – мултикултуралном и полижанровском – сасвим је природно и освежавајуће када се сретну и сарађују једна пијанисткиња Словенка из Амстердама, и Португалка која свира трубу, изводећи музику на одавно олабављеним границама џез идиома.

Каја Дракслер није дуго чекала да се пробије у сам врх европске авангарде, нижући сјајне албуме што у соло варијанти, што у дуо формацијама. Стасала на естетици великог Сесила Тејлора, склона је ишчашеној пијанистичкој естетици, било да се ради о оштром третману дирки на трагу Телонијуса Монка, било о експлоатацији унутрашњости препарираног клавира. Са друге стране, Сузана Сантош Силва је мајстор тоталног свирања трубе, подједнако енергична колико и суптилна, маестрална у коришћењу свих звучних потенцијала тог атрактивног инструмента.
Премда су обе већ сарађивале са легендама жанра (Каја Дракслер са Хамидом Дрејком и Недом Ротенбергом, Сузана Сантош Силва у Fire! Orchestra Матса Густафсона), најпре су окренуте властитим пројектима, исказујући не само свирачку, већ и композиторску и аранжерску креативност. Било је само питање тренутка када ће им се укрстити путеви, што се и десило пре пар година, откада заједно наступају на концертима. Сарадњу су, коначно, крунисале прошле године албумом This Love, објављеним за најзначајнијег европског издавача авангардног џеза - португалског Clean Feed Recordsа.

На трагу брисања свих жанровских одредница, тек овлаш се држећи широког појма џез авангарде, две суперталентоване музичарке неспутано истражују могућности интеракције два инструмента, поигравају се свирачким техникама и креативним идејама, у славу маште и слободе као покретача ове уметности новог миленијума.