Читај ми!

ТВ фељтон: Варљиви март 1967.

У марту месецу 1967. године избио је језички сукоб у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији. Хрватски интелектуалци, саставили су Декларацију о називу и положају хрватског књижевног језика, коју је у Друштву књижевника Хрватске 15. марта потписало 18 најзначајнијих установа културе и науке Хрватске.

Пола века касније, када заједничка држава више не постоји, ова два документа различито се третирају у друштвима Хрватске и Србије. У Хрватској, потписници Декларације позивали су се и тумачили своју улогу у њеном стварању, као и да су њом успели да одбране хрватски језик. У Србији Предлог за размишљање никада није добио такву улогу, нити су његови потписници величали тај документ.
За ТВ фељтон Варљиви март 1967. говоре: Матија Бећковић, као потписник Предлога за размишљање, Латинка Перовић, која је у име ЦК СКС учествовала у бројним сусретима са писцима и присуствовала скуповима комуниста писаца после појаве Предлога, историчар Слободан П. Селинић, аутор књиге Србија и језички сукоб у Југославији 1967, историчарка Радина Вучетић, ауторка књига Монопол на истину, у којој истражује однос власти према национализму и књижевности, историчар Миле Бјелајац, који се у својим истраживањима бави периодом социјалистичке Југославије, др Влахо Богишић, лексикограф и књижевник.
Аутор емисије: Војка Пајкић Ђорђевић

 Реприза  у 10:35 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво