Читај ми!

Мрачне странице културне историје Србије: Готски отац модерне уметности 2/4

Особа која је исписала закулисне странице културне историје Србије јесте један Хрват, али он би пре за себе рекао да је љевичар. Чудна је то личност, могло би се рећи чак и подвојена. Његово име је Мирослав Крлежа.

Ко је био Мирослав Крлежа? У њему као да је обитавало више личности. Најпре је кадет елитне аустроугарске војне школе Лудовикум, потом бегунац који хоће да ратује на страни Србије. После Великог рата, брзо се уписао у левичаре. Али какав је левичар Крлежа био?
Крлежа је, ипак, левичар најопаснији за саме левичаре. Пре Другог светског рата у свађи је са свима, па и са Титом. Ипак, Јосип Броз има мрачни план за Крлежу и одмах после рата позива га у Београд. Главни задатак овај културни диверзант треба да доврши на Конгресу југословенских писаца у Љубљани 1952, где својим говором насловљеним О слободи културе окончава време југословенске социјалистичке реалистичке уметности, и пушта из боце духа модерне уметности.
Уредник и водитељ емисије Александар Гаталица, директор фотографије Душан Живковић, монтажа слике Душан Заложник. Монтажа тона и тонски ефекти Александар Зоричић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво