Време (је) за елиту: Александар Зечевић

Могуће је да су чак и закони физике зависни од посматрача – Хокинг.

Постоје ли границе људског знања? Да ли је овај свет онакав какав мислимо да јесте? Александар Зечевић, аутор књиге Истина, лепота и границе знања - пут од истине до религије, заступа тезу о неискључивању религије у односу на науку. Он сматра да наше схватање физичке стварности треба да претрпи стратегију шока и страхопоштовања.
 Зечевић је професор Електротехнике и продекан за постдипломске студије на Универзитету Санта Клара у Калифорнији. Београдски је ђак - дипломирао је на Електротехничком факултету а потом у САД-у стекао остала академска звања. Његове истраживачке области су: теорије гафова, електроенергетски систем, логичке мреже и управљање комплексним динамичким системом.
Пре десетак година у Силицијумској долини, на свом језуитском универзитету, који негује ренесансно знање, увео је јединствене курсеве: теорија хаоса, математика и границе знања, научне тачке гледишта о религији, наука и уметност. Аутор је неколико књига из ових области а прву књигу о односу између науке и религије написао је на подстицај рано преминулог Радована Биговића, теолога и професора Богословског факултета. Зашто је створен баш овај свет? Ово је само једно у низу питања током разговора.

Аутор и уредник: Зорица Пантелић
Сниматељ: Васко Васовић
Монтажер: Ксенија Савићевић
Продуцент: Славица Стефановић

Реприза, 16.08.2021. у 00:01 и 08:01 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво