Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно -У потрази за Пикасом

Они који су знали сагледавали су тржиште уметничких предмета као врло исплативо имајући у виду да је такво тржиште врло развијено у свету. Криминал у овој области је више био повод за спорадичне написе у штампи када се појављивао неки посебно интересантан случај. Тако сам и упознала Ричарда Елиса који је на наше просторе стигао тражећи драгоцено уменичко дело за које је тврдио да се налази код нас јер је украдено у једном музеју у Швајцарској . Била је то слика Пикаса.

Неколико веома значајних уметничких слика које су украдене у свету пронађене су на нашим просторима. Трагање за њима никада није ни престајало. Многе слике се још увек траже.
Тим послом баве се посебно обучени детективи - полицајци специјалних знања из историје уметности.Они трагају за тим сликама и предметима.Говорили су ми да
су фалсификати данас доведени до савршенства тако да постоје специјалне лабораторије које најсавременијим методама и технологијама доказују да је слика оргинал или да се ради о фалисификату.
Ричард Елис некада везан за Британски Скотланд Јард , је независни стручњак и полицајац .  Открива криминалце који по наруџбини оних који знају потенцијалног купца краду уметничке слике велике вредности.
Ричард Елис ми је говорио о свом послу и показао ми је једну од најкомпетентнијих лабораторија у свету која се налази у скровитом и забаченом делу Лондона скоро без адресе како не би привукла пажњу.Овој лабораторији обраћају се музеји широм света за финалну експертизу.
Ричард Елис је долазио неколико пута у Србију где је са нашом полицијом сарађивао на откривању лопова који су украли две Пикасове слике из једног музеја у Швајцарској.

реприза, 4. септембар у 01:04 и 09:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво