На веслу прича IN MEMORIAM Ласло Паточ

Тужним поводом изненадне смрти докторанда Ласла Паточа (1986-2021), књижевника, уредника, критичара, новинара, истраживача, есејисте и предавача на Филозофском факултету у Новом Саду РТС ће емитовати његову На веслу причу „Фаул“…

Ласло Паточ је рођен 1986. године у Сенти. Основне академске студије је завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, где је уписао и докторске студије и радио као асистент. Од 2009. године новинар је и уредник у Радио-телевизији Војводине и листу Мађар Со. Био је главни уредник часописа „Híd" и оснивач редакције младих сарадника „Híd Kör". Објавио је роман "Vezeti a népet" (2019), а поезију, прозу и критику објављивао је у периодици. Од 2010. учествује у конференцијској серији међународног пројекта Српске академије наука и уметности и Мађарске академије наука. Био је оснивач Удружења младих истраживача Међународног друштва за мађарске студије и Мађарског друштва за књижевну историју у Будимпешти, као и Новосадског круга „Мост".

Паточева На веслу прича „Фаул" говори о једноме тексту. Тексту који може да промени живот. И смрт. Као и једна фудбалска утакмица са Милошем Црњанским на мале голове. Шта је стварно у обесмишљеном свету? Мало је двадесет четири сата да постигнеш све. А да станеш на лопту? Или да полетиш изнад црквених торњева? Шта би фудбалер урадио? А шта светац? Шта ће судија рећи?

ТРЕЈЛЕР: https://youtu.be/tZ1WF6p2BVE

Превод са мађарског: Јоланка Ковач

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић, ДП; сниматељи: Марко Ристић, Лав Бока - дрон; монтажер: Милан Пејновић; арт директор: Зоран Мујбеговић; чамџије: Чаба Сарнјаи, Рудолф Јухас, Јанош Варади, спикер: Александар Новаковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Пројекат подржали: Министарство културе и информисања, Oпштина Кањижа

Продукција: Шта хоћеш ©2020. wdoyouw.org

Реприза, 23. мај у 07:45 и 13:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво