Читај ми!

Циклус Чајковски: Симфонија бр. 1 у ге-молу

Циклус продукцијске куће Телмондис - посвећен целокупном симфонијском опусу великог руског композитора, почињемо Симфонијом бр. 1 у ге-молу, која носи поднаслов Зимски снови.

Прву од укупно шест симфонија, Чајковски је почео у својим двадесетим, одмах након што је прихватио место професора на тада новом конзерваторијуму у Москви.  Композитор је до тада у свом опусу већ имао више краћих оркестарских дела, од којих само неколицину изведених, али његова јака жеља је била да напише и прву симфонију. Ни за једно друго дело није му било потребно толико труда, нити му је иједно донело толико патње, као ово, присећао се касније његов брат Модест. 

Наиме, Чајковски је још недовршену симфонију показао неколицини својих професора са Конзерваторијума у Санкт Петерсбургу, надајући се да ће по завршетку компоновања, неко од њих желети и да је изведе. Супротно очекивањима, дело им се није допало и Чајковски је претрпео озбиљне критике - углавном неоправдане, како је тада сматрао. Ипак, уз бројне преправке и допуне које су уследиле  током наредних година,  Чајковски је успео да заврши своје прво симфонијско дело, оставши му и касније врло наклоњен. Назвао га је сликовито Зимски снови, и тумачио га као грех своје слатке младости. 

Симфонију бр. 1 у ге-молу Петра Иљича Чајковског, слушате у тумачењу оркестра Париске опере, којим диригује Филип Жордан.

Реприза, 20. март у 02:33 и 10:34

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво