Читај ми!

Muzzik video 2020, 8-16

ИНДИ. Различита су читања и тумачења термина „инди“, током времена. Кренуло се од ознаке независног издаваштва, па је „инди“ преузео значење термина ''алтернативни рок'', а онда су неки „инди“ бендови постали мејнстрим. И на крају „инди“ се више не односи само на гитарску музику. За селекциони жири ADRIA MUZZIK VIDEO AWARDS фестивала „инди“, уз поштовање прихваћеног значења, означава оне извођаче који ипак иду другачијим путем.

Такав уметник је и Барбара Муњас харизматична Истријанка (Барбари, Густафи) која говори о депресији која се крије иза осмеха у песми „Gone Back". А амбицију да из алтернативе пређу у мејнстрим не крију чланови београдског бенда Визељ управо видео синглом „Не видим те од дима". Спотовима који су на продукционом нивоу међу онима који као да су стигли са друге планете, Газорпазорп је заузео своје место у избору селекционог жирија. Да ли гледаоци деле то мишљење видећемо 17. и 18. априла у финалним емисијама серијала. Мариборски дует Залагаспер са видео клипом "Come to Me "наставља пут којим инди-поп иде ка глобалном мејнстрим статусу. Из Словеније (Кисовец) нам стиже у селекцију још један бенд - Koala Voice са радијским хитом "Кер ту је все тако лепо" (још када би то радио станице сазнале). Велико поштовање фестивалa на комплетном видео опусу заслужила је и Мирна синглом "Ниси сам" који се нашао у овој селекцији. Када су 2018. писали песму, 2020. чланови бенда Орвел нису ни сањали да ће спот постати стварност и да ће оправдати име бeнда. Eво шта кажу o свом раду, на Јутјубу: "...Замислили смо да би и концерти ускоро могли бити доживљени на тај начин, на позорници си с извођачем док сједиш у куту своје собе, проматраш бенд и публику, или оно што од ње остане. У нашем видеу, свирамо концерт од дома, а четверо нас људи гледа, бирају локације и нашу одјећу...". Прото Морто у колаборацији са Дарком Рундеком нас је у видеу "Ходај" подсетио на осамдесете и култну емисију "Рокенролер". "4:3" 80-те су инспирисале и ауторе кратког музичког филма за песму "Да ли" београдског трија Sitzpinker. Weird Fishes, двојац из Београда затвара "инди" селекцију AMVA 2020 фестивала видео синглом "Овде" потврђујући да је меланхолија још једна могућа дефиниција жанра.

Не пропустите још једно "инди" (независно) и неизвесно путовање у серијалу MUZZIK VIDEO 2020 на РТС-у 3, тачно у поноћ у понедељак 8. марта.

Фестивал вреднује остварења у музичкој, филмској и видео-продукцији музичком жанровском селекцијом (поп, рок и сродни модерни музички жанрови) и филмско-видеографском струковном наградом. РТС 3 од 1. марта приказује серијал од 16 емисија којима гледаоце упознаје са остварењима изванредне регионалне видео-продукције.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво