Читај ми!

Muzzik video 2020, 7-16

ВИДЕО СА ПОРУКОМ. Селекциони жири фестивала ADRIA MUZZIK AWARDS 2020 је одлучио да предложи још једну нову категорију за гласање. Ни рок ни реп уметници нису пропустили прилику да песмом пошаљу снажне друштвене поруке.

Бeнд из Пожеге Детмећ, који управо укршта рок и реп је већ својим првим синглом привукао пажњу. „Дијелимо се" је идејно зачета као песма о послератним поделама, али се тема продубила на све друштвене, политичке па и особно-емоционалне сфере. Суштина песме огледа се у рефрену који саркастично приказује како још увек вреди она стара: „Завади па владај." У споту "Шамарчина" групе E-Play, препознајемо новинске наслове о женама жртвама злостављања којих је све више. И можда смо већ и огуглали, али - спот нам баца у лице шта стоји иза њих. Бихаћки бенд Jall aux yeux, заједно са Мирзахом из Тоулона, Сашом Антићем (ТБФ) из Сплита и мигрантима који се тренутно налазе у Бихаћу свирају и певају „мигрантску интернационалу" (углазбљена је песма "Adieu" француског песника Alfred de Musset - a. Сомборски анти-глобал-етно-панк бенд огласио се са песмом "Као да нема", у режији Немање Павловића. И саобраћај, једна од тема којој се овај пут у споту "Имаш само један пут" посветио Niggor: "Најгоре је да људи мисле да се лоше ствари у саобраћају догађају неком другом." Рамбо Аамадеус је у сарадњи са Градском организацијом глувих Београда објавио две верзије спота за песму "Укус побједе", са звуком и без. А он је и једини аутор који се у овогодишњој селекцији нашао са две песме у истој категорији. Друга је у сарадњи са Зајечарском иницијативом и насловом шаље поруку "Не сеци ме". Природом и човеком са грешком се бави Стерео Банана у видео споту "Водокрадице". А Halem Nejse нас горко забављају у видео споту "Глас". Ријечки рок бeнд Whiteheads и њихов најпознатији члан, Давор Тоља (Денис&Денис), склопљен је по принципу разних бендејдова какви су били популарни осамдесетих година. Песму "Оrdinary People"изводе и Марко Тоља уз сенегалско-италијански двојац, који чине пјевачица Awa Fall и кантаутор Еrmanno Fabri
Не пропустите седму епизоду серијала MUZZIK VIDEO 2020 која се на РТС-у 3 емитује тачно у поноћ.

Иако је 2020 била најтежа година за музичку индустрију, видео продукција је била изузетно продуктивна и квалитетна, у свим жанровима. У најширем избору нашло се преко 3.000 видео спотова. Слекциони жири фестивала "Adria Muzzik Video 2020" је изабрао по десет видео спотова у 16 категорија, за које ће гледаоци и фанови моћи да гласају од 1. марта.
Церемонија проглашења најбољих остварења по категоријама, одржаће се 17. и 18. априла, у онлајн формату.

Од 1. марта гледаоци РТС 3 и телевизијЕ које подржавају овај пројекат, као и сви корисници интернета моГУ да прате емисије посвећене овом фестивалу, да виде номиноване спотове у 16 категорија и својим гласовима вреднују најбоља остварења.
Наравно, организатори AMVA фестивала потрудили су се да гледаоци уживају у музици омиљених али и новоткривених извођача уз моћну визуелну подршку видео и филмских уметника.
Селекциони регионални тим је изабрао по десет номинованих спотова у свакој категорији.
Награде у категоријама - Најбољи видео, Видео новог извођача, Рок видео, Хип-хоп видео, Електро денс мјузик видео, Поп видео, Инди видео, Хип-хоп, Фјужн (World, Etno, Jazz) видео - додељују се извођачима.
Награде у категоријама - концепт и арт дирекција, камера, монтажа и постпродукција, специјални ефекти, кореографија, арт дирекција и анимирани видео - додељују се ауторима спотова.
И то није све. Велики допринос стварању кратких ремек дела дали су, поред свих осталих и глумци - драмски уметници, који су прихватили да учествују и креирају занимљиве улоге. Најбоља остварења моћи ћемо да видимо у номинацијама за „Главну улогу".
Музичари и видео аутори, у својим остварењима не ретко користе прилику и да пошаљу снажне друштвене, хумане, еколошке поруке, којих ћемо се подсетити у селекцији „Видео са поруком".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво