Читај ми!

Остави све и читај: Марко Погачар

Путовање нам доноси преко потребно измештање, промену ракурса које баца ново светло на на наше навике, предрасуде и на неки начин помаже да се против њих боримо, каже Марко Погачар, песник младе генерације, приповедач, есејиста, бубњар, номад, који живи на релацији великих градова бивших југословенских република и средњоевропског региона.

Објавио је неколико књига песама, есеја и кратке прозе, за које је добио више домаћих и регионалних признања, уређивао књижевни часопис Quorum и Зарез, а данас пише књижевну критику за загребачке Новости.

У емисији Остави све и читај, Марко Погачар говори о путовању као начину живота, културном простору на тлу бивше Југославије, о својој љубави према градовима и о савременој поезији, чији је превасходни задатак да буде добра књижевност. Посебну пажњу у разговору са уредницом емисије Горицом Зарић Јовановић, Марко Погачар усмерава ка језику као фундаменту којег ми не можемо покорити, јер он увек изневерава и покорава нас, при чему се рађа једна врло интересантна динамика. И упозорава да је на нама да језик дресирамо, да га као оруђе и оружје користимо прорачунато. Открива своје читалачке навике, штиво на којем је одрастао, где значајан део заузима стрип.

Аутор и уредник емисије је Горица Зарић Јовановић, редитељ Иван Милановић, музички уредник Невена Поповић.

Реприза, 19. октобар у 01:01 и 08:26

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво