Читај ми!

На веслу прича: Божин Јаневски - Тамо где пастрмке плешу

Божин Јаневски, аутор који се посветио очувању реке Градац, присетио се веслајући разних сликовитих детаља борбе за реку. Човек и природа морају бити у органској слози. Срећа коју природа доноси. Трострука понорница и њени ритмови кроз историју. Како је спасити од руке уништитеља? Лично власништво над водама. Јер је и брига и небрига лична ствар, a политика и рат оправдања за пљачку. Видре наше насушне, као гарант чистоће. „Комплекс Св. Ђорђа“ и друге приче. Воденице поточаре, воденичари и њихове пастрмке. Од кога беже жене у риболов?

Божин Јаневски рођен је 1939. године у Ваљеву. Хирург је, писац, песник и публициста. Објавио је два романа, пет збирки прозе, збирку песама и осам етнографских научних студија. Заступљен је у антологијама. Објављивао је у периодици и новинама. Двоструки је добитник награде листа „Политика" за кратку причу, као и бројних других награда за књижевност и научни рад.

ТРЕЈЛЕР: https://youtu.be/9_M7u191LLc

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић; сниматељ: Марко Ристић; монтажер: Милан Пејновић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; асистент камере: Милан Џодић; спикер: Александар Новаковић; чамџије: Александар Вујић, Рафаило Митровић, Благоје Ранковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Пројекат подржали: Министарство културе и информисања, Град Ваљево

Продукција: Удружење „Шта хоћеш" 2018.