Остави све и читај: Ирина Суботић

Постајемо мали пред великим књигама, каже у емисији Остави све и читај историчар уметности и професор Ирина Суботић. Из личног читалачког искуства издваја литературу о уметности и књигу Слика и смисао Херберта Рида која је одредила њен професионални и животни пут.

Остави све и читај: Ирина Суботић Остави све и читај: Ирина Суботић

Одговарајући на питања о савременом стваралаштву и наслеђу, значењу које данас има појам културе, аутентичности традиције на овим просторима, о заробљености између паланачког духа и анархичног плурализма, култури сећања и њеном најтранспарентнијем облику - споменичкој култури, Ирина Суботић истиче да ми немамо културу сећања и да у најбољем случају ми имамо реаговање на тренутак, а не нешто што је традиција коју треба чувати. У наставку, Ирина коментарише одсуство естетике и уметничких вредности у некритичком подизању споменика и о крајњем волунтаризму у актуелној споменичкој пракси.

Посебан значај у чувању традиције и наслеђа имају музеји, које Ирина Суботић сагледава у контексту њихове стручне имплементације у савремену уметничку сцену, савремену културу.

Аутор и уредник је Горица Зарић, редитељ Иван Милановић, музички уредник Невена Поповић.

Реприза , 25. јануар у 00:01 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво