Исидора Жебељан: Две главе и девојка

Опера Две главе и девојка, композиторке Исидоре Жебељан, своје прво извођење у Србији имала је у оквиру 45. Бемуса у Југословенском драмском позоришту. Либретиста Борислав Чичовачки, инспирисан индијском легендом, развио је драмски заплет око неспоразума који настају у љубавном троуглу, у коме се налазе два младића препуштена емотивној неодлучности једне девојке.

Улоге тумаче сопрани Ајле Асоњи и Анета Илић, и баритони Петар Прочера и Ајван Ладлоу. Занимљиво је то што први пут у опери композиторка на сцену уводи приповедача, чији је лик поверила глумцу Николи Ђуричку. Оркестром Жебељан диригује Премил Петровић.
Реч је о једночинки насталој према мотивима староиндијске легенде, којом је био инспирисан и Томас Ман када је написао новелу Замењене главе. То је прича о Падми, девојци која се удаје за младог и мудрог Чандру, али допада јој се и атлетска грађа њеног пријатеља Батија. Надахнута прича о љубави и страсти поставља дилему да ли изабрати партнера мудре главе или наочитог стаса, а разрешење добија када богиња Кали младићима замени главе. Узбудљиво и модерно извођење, уз добру дозу духовитости, фантастике и смеха, изазвало је одушевљење публике.

Реприза, 05. октобар у  00:55

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се