Савин врт: Животни пут, 1-5

Осам векова који нас раздвајају од епохе Светог Саве не само да нису умањили значај његових дела, већ су у савременим условима научна тумачења добила адекватнији израз. Комплексна и дубока прича о Светом Сави јесте и прича о историји Српске православне цркве.

Кроз разговор са галеријом стручњака - историчара, теолога, историчара уметности, филозофа, историчара књижевности и археографа, расветљавамо, тумачимо, потврђујемо, стварамо широки спектар сазнања о Светом Сави, светосавском учењу, светосавском предању, светосављу, о српском средњем веку, књижевности и уметности која је стварана под окриљем Цркве.

Свети Сава је живео око шездесет две године. Са шеснаест- седамнаест година  постао је монах 1190-91 на Светој Гори. После неколико година ђакон или архиђакон, а 1204.  је у Солуну рукоположен у чин архимандрита, како читамо у житију које су писали његови биографи Доментијан и Теодосије. После тога је десет година био архимандрит у Студеници до 1217. Затим одлази у Никеју где добија аутокефалност. Постаје архипеископ у четрдесет петој години, говори протојереј-ставрофор др Радомир Поповић.

Сава је пропутовао већи део ондашњих српских, византијских и медитеранских земаља, стигао до Свете Земље, Мале Азије и Египта. Била су то, пре свега, ходочасничка путовања, али су имала и дипломатски значај захваљујући сусретима који су отварали нове перспективе, објашњава византолог др Бојан Миљковић.

Сценариста Петар Јаконић
Уредник Ивана Ковачевић

Реприза, 18. април у 03:00 и 11:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво