Читај ми!

Златни век: Историја Београдске опере - Увертира, 1-6

Након успешно реализованог серијала Народно позориште у десет чинова, који је на специфичан начин приступио истраживању и обликовању комплексне архивске грађе из историје националног театра, Редакција за културу и уметност припремила је документарно-играни серијал посвећен обележавању једног века Опере Народног позоришта.

Кроз причу о развоју оперског сектора националног театра, води нас оперски уметник Миодраг Д. Јовановић, који ће у својству Наратора имати прилику да се сусретне са различитим личностима које су обележиле један век Опере.

У првој епизоди Наратор поставља питање када је тачно основана Опера и да ли заиста можемо тврдити да је почетна година 1920? Док о овој дилеми у жару дискутују два љубитеља опере, Наратор о проблемима развоја опере на овим просторима разговара са некадашњим управником Народног позоришта Миланом Гролом, али и са композитором Станиславом Биничким, који је био први директор Опере Народног позоришта. Оба саговорника откривају са каквим су се изазовима суочавали уводећи овај захтевни музичко-сценски облик на сцену националног театра. 

Улоге: Миодраг Д. Јовановић, Ненад Стојменовић, Небојша Миловановић, Бранислав Зеремски, Марко Баћовић, Зоран Ћосић, Марко Пантелић, Владимир Глигорић 

Аутор серијала: Небојша Брадић
Редитељ: Мишко Милојевић
Сценариста: Тамара Барачков
Продуцент: Невена Станојловић
Извршни продуцент: Бобан Радисављевић
Сценограф: Мирослава Андрејевић
Костимограф: Марија Тавчар
Директор фотографије: Милан Грбић
Композитор: Божидар Обрадиновић
Монтажер: Биљана Кунијевић Џели

реприза, 11. јун у 00:40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво