Традиционална јапанска култура: Калиграфија, 6/16

Традиционална јапанска калиграфија је још позната и под називом „шодо“. Чине је кинески знаци исписани четкицом на белом папиру уз коришћење индијског мастила. Облик знакова, јачина и сенке мастила, комбинација беле и црне боје... све то треба да изрази префињену лепоту.

Традиционална јапанска калиграфија позната је и под називом шодо. Чине је кинески знаци исписани четкицом на белом папиру уз коришћење индијског мастила. Облик знакова, јачина и сенке мастила, комбинација беле и црне боје... све то треба да изрази префињену лепоту.

Шодо је много више од пуког писања. Она истовремено захтева менталну концентрацију и опуштеност. За њу је потребан опуштен дух ради стварања изузетног уметничког дела. Свете будистичке књиге, које припадају најраспрострањенијој религији у Јапану, исписане су калиграфски.

Јапан има много музеја посвећених калиграфији. Често се каже да су очи те које посматрају неко уметничко дело, али да је душа та која га истински цени. Тачно је да је свако велико уметничко дело повезано с нашим осећањима. Помоћу шодоа наш ум се вежба не само да исписује прелепе знакове, већ и да научи да цени емотивни значај фине калиграфије.

Реприза, 18. фебруар у 00:05 и 08:05

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара