ТВ фељтон: Шекспир, савременик

Идеја да је Вилијам Шекспир у сваком времену разумљив и примерен, али и провокативан, већ четири века уназад инспирише људе да га изнова читају, тумаче и изводе на сцени.

Ову тезу ће у емисији Шекспир, савременик потврдити домаћи шекспиролози, Зорица Бечановић Николић и Зоран Пауновић, професори Филолошког факултета у Београду, Дејан Мијач, позоришни редитељ, као и светски познат шекспиролог, Јуан Ферни, професор и шеф Катедре Студија о Шекспиру на Шекспировом институту (Универзитет у Бирмингему) у Страдфорду на Ејвону.

Ферни је 2016. године у Београду одржао предавање у коме је описао Шекспира као борца за слободу, помињући све годишњице које су организовали многи широм света, од прве у Страдфорду на Ејвону 1769. до оне коју је организовао 1864. Лаза Костић. Специјално за нашу емисију, Ферни је дао интервју, а гледаоци ће имати прилике да чују и виде најзанимљивије делове предавања одржаног на конференцији у Сава центру.

Глумац Драган Мићановић је специјално за ову емисију припремио одломке из Шекспирових најпознатијих дела, монологе Хамлета и Ричарда III, сонет 66, као и говор Томаса Мора из истоимене драме, до сада код нас непревођене, па се ово телевизијско извођење може сматрати премијерним. Морово обраћање својим сународницима, Енглезима који нападају и протерују тек пристигле избеглице, истовремено је најупечатљивија потврда Шекспирове савремености.

Уредник: Јасмина Врбавац
Редитељ: Ивана Стивенс

Реприза, 26. септембар у  01:26 и 09:26

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво