субота, 14. сеп 2019, 16:05
Слатки Београд: Први кадаиф у Београду и шнит са лавандом
Прича о арапској посластици кадаиф, која је некад могла да се нађе на сијасет места у престоници, а сада само на неколико. Овај колач још може да се нађе у најстаријој посластичарници Пеливан.
Наспрам овог традиционалног колача, представља се и један модерни колач који такође може само да се нађе на једном месту. Реч је о француском шниту са лавандом названом Опера.
Аутор серијала Александар Гаталица разговара са Сухаибом Ал-Шукеиром, који прави кадаиф и са Лидијом Зоре, младом посластичарком која код нас једина прави колач Опера. Шта чини традиција у случају посластичара Ал-Шукеира, пете генерације посластичара који чувају породично име Пеливан или Пеливановић, а шта доносе нови укуси које представља млада послатичарка?
Реприза, 15. септембар у 00:05 и 08:05
Коментари