Историја науке: Тодор Селесковић

Ова епизода посвећена је Тодору Селесковићу (1856-1901) инжењеру, пројектанту фабрика и постројења, хидроелектричних и парних централа, конструктору машина и алата, првом професору механичке технологије у Великој школи, и универзитетском професору машинства. Родоначелник производног машинства, био је и први управник Београдског водовода и председник Удружења инжењера Србије.

Тодор Тоша Селесковић, чији је отац био Чех, а мати Немица, одрастао је у Београду. "Желим да будем један од учесника у стасавању Србије и у њеним настојањима да се приближи Европи. Мој ујак је на мене трошио српски новац, и ја хоћу Србији да служим!" У овој емисији, приказан је животни и стваралачки пут инжењера, који је за двадесет година рада у тој области, оставио немерљиве трагове у многим делатностима у Србији, која је крајем деветнаестог века имала хиљаду инжењера.
Уредник и сценариста серије од 15 епизода, у којима су портретисани великани науке Борислава Николић, директор фотографије Драгослав Бојковић, монтажер Биљана Кунијевић-Џели и редитељ Иван Милановић

реприза, 3. август у 04:12 и 12:12

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара