Студио 6: Жевски свира Жевског

У нашој емисији угостићемо еминентног америчког композитора и пијанисту Фредерика Жевског, који је прошле године напунио 80 година. Аутор ће извести нека своја рецентна дела, међу њима и циклус Ноктурна. Гостовање Фредерика Жевског огранизује се у сарадњи са Заводом за културу Војводине.

Фредерик Жевски рођен је у Масачусетсу 1938, а клавир је почео да учи са само пет година. Музичко образовање стекао је на универзитетима Харвард и Принстон где су му професори били Роџер Сешнс, Валтер Пистон и Милтон Бабит. Године 1960, одлази у Италију где се усавршава код Луиђија Далапиколе и започиње каријеру као пијаниста који је посвећен извођењу нове музике. Са колегама је основао и групу Musica Electronica Viva, усмерену на заједничко стварање музике, импровизацију и истраживања на пољу електронике. Предавао је на многим светским школама, међу којима су и Краљевски конзерваторијум у Бриселу, Краљевски конзерваторијум у Хагу, Јејл универзитет и Висока школа за уметност у Берлину.

Током свог стваралаштва, Жевски је направио самосвојни спој фоклорних и популарних мелодија са изузетном свирачком виртуозношћу, која се ослања на специфичне пијанистичке технике XX века - чији је најбољи представник његов варијациони циклус Уједињени народ никада неће бити побеђен.

Ипак, главна карактеристика овог аутора јесте његова нескривена и полемична политичност. Он је током деценија стварао музику која нагони на размишљање, емпатију и активизам, било да се бавио проблемима затворских казни, тензијама између владе и грађана, борбе за мањинска права или нестајањем индустријске радничке класе. Жевски је такође смели експериментатор са формом: попут петочасовног романа за клавир под именом Пут. Сва његова дела красе интензитет и покренутост, специфична концентрација и пропитивање граница музичког, али и политичког деловања.

Реприза, 27. јун у  04:56 и 12:56

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво