Borderland soundtrack: Ледено доба, 2/10

Серијал документарних ТВ емисија Borderland soundtrack ауторке Бранкице Драшковић, бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара, које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика, у 10 полусатних тематских емисија комбинацијом личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала, представљају се различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух седме републике као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом Седма република Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен је свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

У процесу утапања целокупне културе и медија у етно-националистички модел на простору бивше Југославије музика је послужила као моћан политички ресурс у разграничавању нас од њих. Медијска чистка музичких садржаја (етнички чисте радијске фонотеке и ТВ екрани) условила је сваки прекид комуникације, а бројни музичари су се прикључили патритоском дискурсу. Свима онима који су позивали на глас разума против етничке мржње дељене су етикете издајника, а многима су стизали и позиви за одлазак на ратиште. Иако нису имали велике домете, неки од антиратних пројеката и концерата (Римтутитуки, Не рачунајте на нас у Београду и Тко то тамо пјева? у Берлину и Прагу) као и појединачни иступи у пружању отпора национализму, ипак су представљали мала светла у мраку за све оне који су настојали сачувати нормалност у бесмислу ратног лудила.

У овој епизоди говоре: Зоран Костић Цане (Партибрејекрс), Срђан Гојковић Гиле (Електрични оргазам), Рудигер Росиг, Ненад Марјановић Фриц, Бранко Голубовић (Гоблини), Предраг Луцић, Петар Јањатовић, Бранимир Слијепчевић Брада, Зоран Продановић Прља (Лет 3), Миле Кекин (Хладно пиво), Един Осмић (Едо Маајка), Александар Драгаш, Владимир Арсенијевић и други.

Реприза, 10. јун у  07:26 и 15:26

број коментара 0 Пошаљи коментар