Српска музика кроз векове: Композитори београдске школе, 7/10

Југозападни Балкан - простор који од VII века насељавају Словени, био је место на коме су се сусретале, преламале и прожимале музичке традиције Византије и папског Рима, истока и запада, и егзотичних цивилизација.

Све до почетка XIX века не може се сагледати континуитет српске музике, а тек у последњих сто година настао је амбијент у коме коегзистирају глобални уметнички трендови и отварају се нове перспективе. Из тог дугог историјског раздобља које обухвата тринаест векова, упркос променљивим условима под којима је настајала српска писменост, уметност и музика, остали су трагови који указују на могућност праћења различитих појава које представљају контекст наше музичке културе.

У серији Српска музика кроз векове Образовно-научног програма, гледаоци могу сагледати историју српске музике као низ културних појава под различитим околностима, још од времена паганства, продора хришћанства, феудалног доба, византијских утицаја, турског ропства, музике у Милошевој кнежевини, пансловеског романтизма, па све до првих деценија XX века кад коначно српска музика постаје део глобалног mainstreamа.

Серија је рађена у савременом ТВ маниру, који чини фузија едукативног, филмског и историографског жанра. Рецентног је ТВ сензибилитета и тежи да привуче пажњу гледаоца свих категорија.

Уредник и сценариста је Бранислав Јарић. Наратор др Александра Паладин, сарадник на сценарију Марина Марковић.

Реприза, 05. јун у  03:14 и 11:14

број коментара 0 Пошаљи коментар