Породичне оазе грађанске Србије: Породица Илић

Песничка кућа Илића - отац Јован и његова четири сина Милутин, Драгутин, Војислав и Жарко - оставила је неизбрисив траг у српској култури.

Бранислав Нушић је забележио у својим успоменама да је у њиховој кући осамдесетих година 19. века био једини књижевни клуб у престоници. Сви покушаји, и ранији и познији, да се оснује какво књижевно друштво које би књижевнике зближило и дало јачега подстицаја књижевности, нису никада ни близу добацивали ономе утицају који је у том погледу имала кућа Илића. Кроз ту кућу, на којој су и дању и ноћу врата била отворена, прошло је неколико генерација књижевника. Нушић, иначе вршњак браће Илић, сматрао је да се у њиховој кући десила смена романтичарске генерације Јове Илића и реалистичке његових синова, тако да је он у малом осликавао и целу књижевну елиту.

Породица Јована Илића се разликовала од осталих грађанских породица, посебно државних службеника, који су после студија у иностранству добијали високе положаје у власти, док су његови синови били проглашавани за бунтовнике, лоше ђаке, обележени као противници двора. Драгутин Илић у својим успоменама пише да им је главни учитељ био отац и да су се, заправо, образовали у том салону у коме су били у додиру са људима различитих оријентација, великог знања и имагинације.

У емисији говоре: проф. др Тања Поповић и проф. др Душан Иванић, са Филолошког факултета у Београду, др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност, др Весна Матовић, коуредница Зборника Породица Илић у српској књижевности и култури и академик Александар Ивић, праунук Војислава Илића.

Уредник емисије: Мила Јовановић Николић; сниматељ: Душан Живковић; монтажер: Душан Заложник

Реприза, 04. јун у  00:05 и 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво