Традиционална јапанска култура: Јапанске рукотворине, 16-16

Представљамо неколико врста занатских рукотворина карактеристичних за поднебље Земље излазећег сунца.

Микоши или свети паланкин је носиљка коју присталице шинтоизма користе као превозно средство за своја божанства. У време верских свечаности, божанство из одређеног храма уноси се у свети паланкин, који верници онда носе кроз градске улице.

Ча-гама чајници, такође се израђују у складу с традиционалним занатским техникама. Јапански обред испијања чаја, или ча-но-ју, један је од елемената традиционалне јапанске културе. У прибору за чај централно место заузима чајник звани ча-гама, у ком се загрева вода. Овај чајник не само што је леп наоко, већ је и веома практичан. При изради оваквих посуда води се много рачуна о естетици.

Оги је лепеза, кључни реквизит у јапанским традиционалним извођачким уметностима, као што је, на пример, плес бујо. Када се склопи, широка је три центиметара, а када се отвори - око четрдесет и шест. Помоћу те лепезе могу да се изразе разноврсна осећања, од оних која у човеку буде природне лепоте, до најсложенијих емоција.

Шипо је врста емајлираног посуђа рађеног у техници емајлирања званој клоазоне, где се емајл разних боја наноси на подлогу од метала. Шипо значи седам драгуља. Овај описни назив се односи на дивне ефекте глазирања, на емајлирану површину на којој као да се разлива одсјај седам драгуља различитих боја.

Реприза, 27. мај у  00:35 и 08:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво