Савременици: Ерих Кош

Ерих Кош био је српски књижевник, преводилац и академик јеврејског порекла. Рођен је у Сарајеву 1913. године. Док је студирао право на Београдском универзитету, прикључио се Комунистичкој партији.

Његове послератне активности биле су усмерене ка оживљавању уметности и културе у тек ослобођеној земљи. Био је потпредседник Комитета за културу Владе ФНРЈ, а затим je постављен на вишe дипломатских функција. Радио је, потом, у Народном музеју као помоћник управника. На дужности генералног секретара Југословенске лиге за мир, независност и равноправност народа провео је пет година (1964-1969). Био је у више мандата члан управе Удружења књижевника Србије, као и председник и члан управе ПЕН клуба Србије.

Прозе Ериха Коша налазе се у више антологија и зборника савремене српске и југословенске књижевности. Такође, радови и књиге објављивани су му како на осталим језицима у Југославији тако и на многим европским језицима. Поред тога, сам Кош преводио је са немачког и енглеског. Постаје редовни члан САНУ 1978. године.

Реприза, 30. мај у 03:22 и 11:22

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво