Oдлив мозгова: Љиљана Оташевић

Љиљана Оташевић рођена је у приградској вароши престонице Обреновцу. Након дипломе на Факултету ликовних уметности у Београду у јеку „срећних“ 1990их потражила је свој пут и срећу преко Атлантског океана, у Канади. И успела је да пронађе свој снажан уметнички израз као вајар дела која красе јавне просторе: „Крешендо“ урбане експанзије Бурлингтона, „Мобиус“ међу зеленим солитерима Торонта, „Лом таласа“, одморишта за уморне ноге путника, на железничкој станици Унион у Торонту, али и „Јединство“, инспирисано Ји Ђингом, на тргу у кинеском Жангјиангу... Старе печене цигле из рушевина осталих после новоградње престонице Онтариа послужиле су јој за целу серију инсталација које се баве носталгијом и њеним последицама, али и за креативне фото-монтаже и колаже. Редовно самостално излаже у Канади од 1996. Њена дела красила су групне изложбе широм света, у Дубаију, Њујорку, Кини... И још много чуда које повезује јасна ауторска нит.

Самодовољност вароши. Близина Београда. Ролшуе. Брда информација нашег образовања. Летња башта и дискотека. Сати медитације у скандалозном јавном превозу. Предодређеност уметника. Колико смо били слободни? 50 милијарди динара, 1993. година и разлози за пут. Двадесет година без нормалности. Попни се на ракету, какав је поглед? Није превише очекивати љубазан осмех бирократе, нити постојање основне друштвене инфраструктуре. Мултикултуралност Канаде није баш братство и јединство, али клима јесте баш оштра. Модерне грађевине као скулптуре. Рђа ли челик? Бити део креативне индустрије, а остати веран своме изразу. Открити инспирације у току цивилизације. Тактилност радова. Текстура цигле, склониште, корени, почетак... Обавеза уметника да буде еколошки ангажован. Ко би боље понео промену? Природа је увек инспирација. Основни елементи поетике. „Живот је трка с препонама."
 Редитељ, аутор: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић; асистент камере: Милан Џодић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић

Продукција: Удружење „Шта хоћеш" 2018.

Подршка серији: Министарство културе и информисања и Управа за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова

Реприза, 22. март у 04:07 и 12:07

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво