Знак нове ере: Доба епископа, 3-4

Са ивице истребљења до вере која је променила свет - Доба епископа. Хришћански свет је 2013. године обележио изузетан јубилеј - 17 векова од када су Константин и Лициније, пошто су се фебруара 313. године срели у Милану, потврдили едикт који је, две године раније, издао цар Галерије и којим су били обустављени прогони хришћана.

Тим поводом, Редакција за науку и образовање, у четири епизоде, завириће у места и догађаје на тлу Србије, који су током ране историје хришћанства трасирали пут свету који данас познајемо.

Разоткривамо време непоколебљивих мученика - страдалника за нову веру, време процвата архитектонских достигнућа - цркава и базилика, и њихов утицај на потискивање старих веровања, али и време изузетних уметничких дела - трагове фреско сликарства, које израња из подземних ранохришћанских гробница како би дочарало сву комплексност живота, вере и свести појединца, али и изгубљеног света раних хришћана. Дочаравамо вам време када су римски императори, рођени на тлу Србије, својим одлукама одређивали судбину данашњег света.

Уредник: Илија Церовић
Редитељи: Милан Кундаковић и Павле Грујичић
Стручни консултант: проф. др Михаило Милинковић

реприза, 25. фебруар у 01:37 и 09:37

број коментара 0 Пошаљи коментар