Театрологике:Биљана Србљановић

Прва епизода серијала Театрологике посвећена је Биљани Србљановић. Она је до сада најзначајнија књижевница у историји српске драме: има "позоришног Оскара" - Европску награду за нову позоришну реалност, шест Стеријиних награда, француски Орден витеза културе и књижевности и бројна дуга домаћа и светска признања. Њене драме преведене су на двадесетак језика и изведене у око двеста позоришта широм света. Она је неко ко искрено и критички разматра свет око себе, па ће осим о Биљанином стваралаштву бити речи и о њеном погледу на савременост.

''За њу и за народ њене земље који је толико патио, епитет Европске награде сигурно највише значи као потврда чињенице да су Срби присутни и да ће увек бити на овом континенту. Више него било ко од њених претходника, она је учинила Балкан ближим Европи и натерала нас да размишљамо - колико од балканског духа има у нашим душама. Њен глас снажно одјекује нашим континентом.'' Тако, између осталог, пише у образложењу међународног жирија који је 2006-те године Биљани Србљановић доделио Европску награду за нову позоришну реалност, најзначајнију која се у свету додељује за позоришну уметност.

У динамичној, визуелно атрактивној документарној форми Биљана Србљановић открива своје уметничке дилеме, проблеме и наде, говори о околностима у којима живи и ствара, о друштву и времену у којем живимо, открива шта за њу значе појмови срећа и оствареност. Ту су и бројни инсерти из представа које се по драмама које је написала изводе на свим континентима.

Серијал "Театрологике" је посвећен уметницима из региона који у овом тренутку у позоришту стварају инспирисани савременошћу. Они се у својим остварењима баве актуелним проблемима који оптерећују савремени свет или класична дела тумаче из визуре овог времена. То су представници генерације која другачије ствара у позоришту и која другачије мисли о друштву.

Аутор и уредник Оливера Милошевић
Сниматељ Владимир Ђурић
Монтажа Богдан Чургуз
Режија Срђан Ћешић
Серијал је реализован уз помоћ Министарства за културу и информисање.
Продуценти серијала су Хартефакт продукција, портал Ремаркер и Радио-телевизија Србије.

реприза, 28. јануар у 05:32 и 13:32

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво