Ансамбл Црвене армије Александров, 2. део

Са традицијом дугом 87 година, Ансамбл песама и игара руске армије Александров сматра се симболом и поносом руске културе. Више од 200 људи, међу којима 150 професионалних уметника: солисти, мушки хор, оркестар, плесачке групе, изводи више од 2.000 песама на готово свим језицима света, укључујући кинески, индијски и турски.

На њиховом репертоару су народне, родољубиве и војничке песме и игре, али и духовна музика и класика руских и светских композитора. У целом свету овај ансамбл је у рангу са руским брендовима као што су Бољшој театар, Ермитаж, Третјаковска галерија и Музеј дијаманата московског Кремља. Богата историја овог ансамбла тесно је испреплетена са историјом Совјетског Савеза и савремене Русије.
Нажалост, у несрећи која се догодила 25. децембра прошле године када се авион Ту-154 срушио у Црно море, погинула су 64 члана хора Александров. Министарство одбране Руске федерације обновило је ансамбл у најкраћем року и први наступ су имали већ у фебруару у Москви. Ово је први пут да се након трагедије, Ансамбл Александров налази у региону. На овој турнеји публика је имала прилику да види комплетан концертни састав ансамбла.
Ансамбл је основао професор московског конзерваторијума Чајковски, народни уметник СССР-а, композитор генерал-мајор Александар Васиљевич Александров, који је предводио ансамбл пуних 18 година.

реприза, 05. јануар у 03:22 и 11:22

број коментара 0 Пошаљи коментар