Студио 6: Саша Мирковић Bachcord

Слушаћемо како Саша Мирковић изводи дела Јохана Себастијана Баха и то Прву и Другу свиту за виолончело у аранжману за виолу, и Сонату за виолу и виолончело у ге-молу у пратњи чембалисткиње Бојане Димковић.

Овај пут нашу редовну емисију реализујемо из Студија 13 Радио Београда, задржавајући концепт који смо до сада поставили, будући да се Студио 6 припрема да уђе у свет дигиталног звука. Док радови трају, један број емисија остварићемо из мањег, али исто толико историјског студија 13, како бисмо приказали и друга важна студијска места Радио Београда.
Саша Мирковић је један од наших најпродуктивинијих уметника на пољу класичне и савремене музике. Он је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, педагог и организатор музичког живота. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм - од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео-технологијом.
Као солиста и камерни музичар, усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао је са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета HJK Helsinki и Медичи. Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Током студија, био је добитник великог броја првих и специјалних награда, укључујући и награде за извођење савремене музике. Обимна концертна активност Саше Мирковића обухвата извођења на свим најзначајнијим фестивалима уметничке музике у Србији, али и наступе у престижним дворанама и фестивалима широм Европе, у САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Хонг Конгу. Последњих година остварује изузетно запажене наступе као солиста испред Ансамбла Метаморфозис. Посвећен истраживању и интерпретацији музике савремених аутора, Мирковић је премијерно извео преко 80 солистичких, камерних и концертних дела за виолу. Међу ауторима који су Саши Мирковићу посветили своја дела јесу: Александра Вребалов, Светлана Савић, Драгана Јовановић, Зоран Ерић, Наташа Богојевић, Ана Гњатовић, Бранка Поповић, Драшко Аџић, Ивана Стефановић, Милорад Маринковић, Стеван Ковач Тикмајер, Александар Седлар, Милорад Маринковић, Јасна Вељановић, Петер Мацхајдик, Аират Ихмоуратов, Владимир Кораћ, Владимир Трмчић, Соња Калајић, Драган Латинчић, Ивана Стефановић...
Ауторски и уреднички тим: Невена Поповић, Ивана Неимаревић, Ксенија Стевановић,
Дизајн звука: Зоран Марић
Директор фотографије: Игор Милићевић
Редитељ: Иван Милановић

реприза, 31. децембар у  07:02 и 15:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво