Сведоци векова: Манастир Бездин

На свега тридесетак километара од Арада налази се српски манастир Бездин, бела тачка налик бисеру, усамљена у непрегледној панонској степи.

Бездин је, према изворима, основан почетком шеснаестог столећа и вековима је био место молитве и тиховања црноризаца Темишварске епархије.

Опасана монументалним конаком, црквица тим пре што изгледа несразмерно мала у односу на манастирски комплекс, још више фокусира пажњу намерног ходочасника. Истина, у Бездин се не може доћи ни случајно, нити успут. А кад већ пристигли, ветром ишибани посетилац пређе праг порте, сачекаће га предивно барокно здање коначно уобличено 1781. године. Затим, на улазу у наос осетиће се утицај Стефана Тенецког, првог зографа старе манастирске цркве. Тај идеал пастелног, меког колорита, скоро тродимензионалних облика, наследиће његов настављач Михаило Бокоровић, а поред њега ходочасник ће имати прилику да почасти знатижељно око и мајсторским композицијама Јакова Орфелина. На крају, какав је и манастирски ред, отићи ће да се окрепи у манастирску трпезарију у којој ће уз ратлук и кафу посматрати наратив пригодних тема које потписује познати барокни мајстор и минхенски ђак Стеван Алексић.

Уредник емисије: Петар Савковић

Директор фотографије: Зоран Синђелић

Редитељ емисије: Милан Кнежевић

реприза, 22. април у 01:20 и 09:20

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво