Златна идеја

У новој епизоди серијала Златна идеја упознајемо вас са дорбим примерима праксе са севера Косова и Метохије. Како животне ситуације претворе хоби у посао, како се чувају кулинарски занати или уче нови за развој пословања. Упознајемо вас и са младим предузетницима, иницијативама за студенте и инвестицијама у родни крај.

Биљана Бараћ и њен супруг 2010. године остали су без посла у тренутку када су школовали обе кћерке. Биљана је желела да се бави креативним послом, али до тада није имала прилику да се на тај начин оствари у професионалном смислу.

Зашто се баш Горанци баве посластичарским и кулинарским занатима, и шта каже старо предање, испричао нам је Назим. Породица Мехмеди не одустаје, све решава са осмехом, па је тако њихова посластичарница место у које свраћају сви који дођу у Митровицу са стране, али и једно од омиљених места Митровчана.

Александар Арсенијевић је као млад момак схватио да жели да буде сам свој газда и да не пристаје на размишљање родитеља који махом деци желе сигуран државни посао. Он се одлучио као студент да покрене сопствени бизнис уз помоћ пријатеља.

Разговарали смо и са Миланом Савићем председником СКОНУС-а, који кажеда је један од циљева омладинског организовања и подстицај младих на развој сопствених идеја, али и едукација о начелима која су на том путу важна.

Горан Јоцић је 2004. основао радионицу, а наком обуке за столара у данској школи у Дољанима, посветио се овом занату.

Слога чини овај тим успешним и због тога успех им стално долази на врата. Остали становници општине Звечан добили су, такође, велику подршку путем развоја нових пројеката у привреди, што побољшава стандард свих грађана.

Упознали смо и Александара Апостоловића, једног од малобројних Срба који су опстали у селу Суви До код Косовоске Митровице.

А ту је и Радош Петровић који је 2008. основао грађевинску фирму која и данас успешно послује у Косовској Митровици и Крагујевцу. Његов тим чине радници са свих страна Србије.

Представићемо и породицу Милуновић која се већ четврту генерацију бави производњом и прерадом дрвета, од 2017. године покренули су и производњу пелета.

У општини Лепосавић према жељи Славише Лакићевића и његовој љубави према родном крају, направљени су први засади винове лозе уз подршку његових рођака. Данас је захваљујући овој иницијативи засађено више од10 хектара различитих сорти винове лозе и изграђена винарија.

Уредница емисије: Тамара Јаковљевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво