Квадратура круга: Културно- историјско благо Телевизије Србије

Близу 200.000 сати програма, снимљеног на различитим тв форматима, у последњих 60 година, чува се у депоима Телевизије Србије.

Само на филмској траци, на којој су осим филмова и драма, снимане и серије и документарне и образовне емисије, чува се око 30.000 сати програма.

Ниједна телевизија са простора Србије и југоисточне Европе нема тако богату архиву, као РТС која је деценијама уназад бележила све важније догађаје, из свих области живота, у Србији, Југославији и свету.

Са архивским снимцима које чува Телевизија Србије, ова телевизијска кућа би наредних 20 година могла без прекида, да емитује програм, без производње нових емисија, филмова и серија.

Осим приче о томе шта је све сачувано у протеклих 60 година у Телевизији Србије, у новом издању Квадратуре круга видећете како је текла еволуција телевизијских формата, како се мењала технологија, како је изгледао први живи тв пренос из 1961. године из Ужица, а како живот тих година.

Видећете како изгледа процес рестаурације и дигитализације и кроз које све процесе и фазе пролази филмска трака док не добије дигитални формат.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар