Сасвим природно, специјал

У Новогоишњем серијалу емисије Сасвим Природно, одпутујте са Јованом Мемедовићем у Грчку на острво Крит.

Сигурно да прво на шта помислите су мора и плаже, чега тамо наравно има у изобиљу. Оно што вероватно не познајете тако добро су брда и планине, села и традиција једног народа који је по много чему сличан нама. Ми са Крићанима делимо исту веру и скоро идентичну ратничку историју. И они су се борили против Отоманских Освајача и као и ми пружали жилав отпор у Другом светском рату.

Кроз два наставка серијала видећете Крит какав не постоји у туристичким аранжманима. Посетили смо планинска села, упознали мештане, свраћали у мале кафанице поред пута, разговарали са сточарима, били гости у њиховим кућама, видели како се праве традиционални инструменти и како се на њима свира, како се праве Критске чизме, како се прави сир, пробали све планинске специјалитете и чак били позвани на традиционалну Критску свадбу која не може да прође без уживо музике, сиртакија, обиља хране и пића, разбијања тањира и наравно без гласног славља на све дозвољене и недозвољене начине. 


Мемедовић: "Био сам на Криту а осећао сам се као код куће. Они су срдачни, гостопримиви, весели. Али, оно што највише ценим јесте њихово поштовање традиције. Овај народ се поноси свим оним што их чини Крићанима. И ту је поука за све нас мале мале народе, јер дошло је време да се опет боримо за опстанак , али не кроз ратове. Чување традиције, преношење са колена на колено ће осигурати будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара