Бисери и повеље - Немањићи

Културно-уметнички програм - Редакција за културу и уметност, припремила је серијал минијатура под именом Бисери и повеље - Немањићи.

Серијал садржи десет минијатура посвећених различитим причама о српском средњем веку, о којима ће говорити историчари, историчари уметности и археолози. Гледаоци ће имати прилику да чују причу о једином сачуваном личном предмету Светог Саве, његовом штапу, затим причу о оружју и опреми средњовековних јунака, о портретима владара на фрескама, дипломатији коју су водили Немањићи, крунисању Стефана Немањића, средњовековној музици и инструментима, костимима и моди, стварању култа и светородне династије, реликвијама које је Сава донео у Србију, о престоници и дворовима Немањића у Старом Расу.

У серијалу учествују: др Марко Поповић, др Смиља Марјановић Душанић, др Радивој Радић, др Бојан Поповић, др Ивана Перковић, др Андреј Вујновић, др Даница Поповић и др Драган Војводић.

Уредник серијала: Светлана Илић

Монтажер: Мирослав Николов

Седма епизода: У ритму песме и плеса

Српска средњовековна музика развијала се у оквиру деловања византијске музичке културе у српској држави од 12. до 15. века. Појање које је било једногласно извођено солистички или у хору, у две певнице, као и музички инструменти, осликани су на многим фрескама. Др Ивана Перковић са Факултета музичке уметности говориће о музици и инструментима у средњем веку, о фрескама на којима су приказани музичари, хорови и инструменти, о Светом Сави и његовом појању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво