Градња Храма светог Саве

Емисија о десетогодишњици обновљене градње Храма светог Саве представља рекапитулацију свега што је урађено од 2000. до 2010. године - грађевинских радова у екстеријеру и ентеријеру, инсталација и уређења простора око Храма.

Да подсетимо, на месту на коме су 27. априла по старом, односно 10. маја по новом календару 1594. године, спаљене мошти светог Саве, започела је, 1936, изградња храма по пројектима архитеката Николе Несторовића и Александра Дерока.

hram.jpg

После много прекида, због ратова и политичких околности насталих после Другог светског рата, градња је, практично, осим мањих интервенција, заустављена.

Године 2000, на чело Одбора за изградњу Храма долази тадашњи премијер Србије доктор Зоран Ђинђић, и радови се веома интензивно настављају. Највећи део завршен је у време када је на челу СПЦ био блаженопочивши патријарх српски господин Павле.

О значају обављених послова и о свему што неимаре тек очекује да би Храм био достојан светитеља коме је посвећен, у емисији говоре: његова светост патријарх српски господин Иринеј, главни архитекта Драгомир Ацовић, протонеимар проф. др Војислав Миловановић и Дубравка Матовић, одговорни пројектант.

Уредник емисије Весна Павличек, редитељ Драгомир Зупанц.

1
број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. мај 2010, 18:00) - Pinga [нерегистровани]

Bravo!

Kao bivši beograđanin koji je kao šestogodišnji klinac početkom pedesetih godina prošlog veka učestvovavao s majkom na ćišćenju prostora oko porte, a posle škole (OŠ Sveti Sava) i penjao po zidovima nezavršenog hrama, iako nam je to bilo strogo zabranjeno, mogu samo da kažem: bravo neimari!
A reditelju Dragomiru Zupancu hvala na izvanrednom prikazu učesnika i njihovog dela.
P.