Читај ми!

Траг: Крива Дрина дивље ћуди

Река Дрина увек је значајно одређивала животе људи који су се скрасили на њеним обалама.

Утицала је на многе обичаје, инспирисала настанак бројних песама и других уметничких дела, а како је, због рељефа кроз који протиче изузетно непредвидива и кривудава, у народу је позната изрека Ко ће криву исправити Дрину!, који се користи када се указује да је неки посао узалудан.

Коноба планинског дома
Коноба планинског дома

Ипак, људи овог краја је воле, не покушавају да је мењају. Они прихватају Дрину такву каква јесте, јер је њихова, а живот крај ње, некако је, кажу лепши и лакши.

Наша екипа посетила је бројна места крај Дрине, разговарала са мештанима о томе колико им значи живот крај ове реке и зашто је толико воле. Највећу шансу, кажу виде у туризму. Нарочито је интересантан мост краља Александра Карађорђевића, који спаја Мали Зворник и Зворник у Републици Српској. Мост је саграђен 1930. године, а недавно је реконструисан. Грађани оба града га дневно пређу и по неколико пута, због посла, школовања или да би јефтиније пазарили.

Са снимања
Са снимања

Екипа емисије Траг посетила је и Подземни град у Малом Зворнику, грађен почетком тридесетих година 20. века, у великој тајности под тајном шифром „Камена девојка", као склониште за смештај чланова династије Карађорђевић и Владе у случају рата. Површина од 5.000 квадратних метара, сакривена у стрмој стени, још увек је недовољно истражена, а туристима и мештанима све занимљивија. Посебан утисак оставила је и планина Бобија код Љубовије, коју, због бројних видиковаца и извора хладне воде, називају нетакнутим драгуљем Западне Србије. Гледајте нас.

Ауторка емисије Ана Маринковић
Ауторка емисије Ана Маринковић

Аутор: Ана Маринковић
Уредник: Југослава Ђурица
Сниматељ: Андреј Оштрнбек
Монтажа: Драгиша Ђокић