Читај ми!

Српска штампа 1914-1915: Штампа бруји

Четири документарне емисије "Српска штампа 1914-1915", снимане у јубиларној 2014. години приближиће преломно и по много чему најзанимљивије време српске штампе у 20. веку.

Од атентата у Сарајеву до ултиматума Србији је време које обрађује прва епизода под називом "Штампа бруји". Приближавање преломног времена гледаоци ће сагледати у живим сликама, јер српска штампа је 1914. годину дочекала у радном и могло би се чак казати веселом расположењу. Друкчије није могло ни бити, јер су српске новине виделе велики замах у времену после династичких промена, када је практично укинута цензура, а сам краљ Петар био читалац бројних сатиричних листова који су у то време излазили и за које није претерано казати да су направили карактер читаве српске штампе с почетка 20. века.

Филм је снимљен по највишим светским стандардима, реализован у рекордно кратком времену и високопрофесионално, у најбољој традицији документарних ТВ серијала Би-Би-Сија.

Аутор сценарија је Александар Гаталица, награђен највишим наградама за роман "Велики рат", који је основа за серију.

Редитељ филма је Филип Чоловић а сценарио су драматуршки приредиле Наташа Дракулић и Тамара Барачков.

Епоху и атмосферу новинарских редакција тог времена, у играним секвенцама филма дочараће глумци: Бојан Жировић, Иван Бекјарев, Ирфан Менсур, Андреј Шепетковски, Милош Ђорђевић, Данијел Сич, Небојша Миловановић, Игор Ђорђевић, Мики Крстовић, Милан Цаци Михаиловић, Срђан Јовановић, Лепомир Ивковић и Драган Вучелић.

Директор фотографије је Периша Ђинђић, сценографију потписује Драгослав Ивковић, монтажер филма је Ненад Џодић, а за графичку обраду слике био је задужен Милош Гојковић.


 

број коментара 0 Пошаљи коментар